среда, 9 июля 2014 г.

Pași pentru a urma cu scop de documentare biletelor de tratament balneosanatoria

În continuare a bunei tradiției, public un articol în limba moldovenească. Îmi cer scuze anticipat pentru erori posibile. Sper că am transmis semnificația și momente importante.
Pașii pentru a urma cu scop de documentare biletelor de tratament balneosanatoria:

1.     Semnare acordului scris cu Casa Naţională.

2.     Primire Facturii și biletului de tratament de la CNAS, formularelor pentru evidența – Registrului, raportului.
3.     Întrucît biletul de tratament pentru întreprindere se eliberează gratuit dar este și document bănesc care se contabilizează şi se păstrează în modul stabilit de Legea contabilităţii nr.113-XVI din 27 aprilie 2007 , aș recomanda evidențare documentelor sus menționate în cont 951 (Dt 951 la momentul primirii Facturii și biletului de tratament (în suma indicată în Factura), Ct 951 la moment eliberării biletului de tratament salariatului).
4.     Registrul de evidenţă a biletelor se numerotează şi se şnuruiază. Datele despre numărul filelor numerotate se înscriu pe ultima pagină a registrului şi se autentifică de conducător prin semnătură şi ştampilă.
5.     Conducătorul întreprinderii emite un ordin cu privire la formare comisiei de la entitate, formată din reprezentanţii administraţiei şi organizaţiei sindicale sau, în cazul lipsei organizaţiei sindicale, numai din reprezentanţii administraţiei.
6.     Salariații care doresc să facă tratament depun conducătorului cerere cu anexarea recomandării medicale (F.0-70/e) eliberate de medicul de familie.
7.     Comisia examenează cererile depuse și decide să repartizeze a biletului de tratament. La repartizarea biletelor se acordă prioritate asiguraţilor care au suportat accident de muncă sau sînt afectaţi de boală profesională, persoanelor cu disabilităţi, angajate în cîmpul muncii, donatorilor de sînge, persoanelor supuse represiunilor şi ulterior reabilitate, persoanelor care au suferit în urma unui accident excepţional, mamelor cu mulţi copii. Biletele se repartizează asiguraţilor în staţiunea balneosanatorială sau în instituţia specializată de reabilitare, profilul căreia corespunde cu profilul recomandat de medicul de familie.
Salariații îşi pot realiza dreptul la tratament balneosanatorial numai la locul de muncă de bază. Biletele se eliberează asiguraţilor care în entitatea respectivă au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 6 luni, cu excepţia cazurilor: în scopul tratamentului în secţiile specializate, nemijlocit după externarea bolnavilor din instituţiile medicale după infarct miocardic acut, al celor operaţi în caz de boală ulceroasă a stomacului sau duodenului, de extirpare a vezicii biliare. (fără a lua în considerare suma contribuţiilor transferate în bugetul asigurărilor sociale de stat în anul precedent anului de gestiune.)
Asiguratului i se eliberează din contul bugetului asigurărilor sociale de stat cel mult un bilet o dată la trei ani consecutivi cu excepția cazurilor: în scopul tratamentului în secţiile specializate, nemijlocit după externarea bolnavilor din instituţiile medicale după infarct miocardic acut, al celor operaţi în caz de boală ulceroasă a stomacului sau duodenului, de extirpare a vezicii biliare.
8.     Decizia de repartizare a biletului se semnează de membrii comisiei. De asemenea, aș recomanda semnarea deciziei (procesului – verbal) cu privire la repartizare biletului (biletelor) de către salariat selectat.
9.     Este necesar de a avertiza salariatul că costul biletelor în mărime de 20% şi 15% (după caz) se achită nemijlocit de beneficiari în casieria staţiunii balneosanatoriale sau a instituţiei de reabilitare.
10.  În registrul de evidență a benificiarelor de bilete de tratament balneosanatoria se înscrie toată informație despre salariat care a primit bilet de tratament și despre sanatoriu. Beneficiarul confirmă primirea biletului prin semnarea personală în registrul de evidenţă a biletelor. De asemenea În biletul eliberat se înscrie numele, prenumele, datele buletinului de identitate sau ale paşaportului, IDNP al beneficiarului, locul de muncă şi funcţia acestuia, denumirea entităţii care a eliberat biletul, IDNO al acesteia şi se semnează de persoana împuternicită. Semnătura pe bilet se confirmă prin aplicarea ştampilei entităţii respective. Nu se admite eliberarea biletului necompletat.
11.  După tratament, asiguratul confirmă faptul utilizării biletului prin restituirea cuponului detaşabil persoanei împuternicite de organizaţia sindicală sau administraţia unităţii economice, în termen de 20 de zile, în baza căruia costul biletului se trece la cheltuieli curente. În cazul nerestituirii cuponului detaşabil în termen de 20 de zile, persoana împuternicită de organizaţia sindicală sau administraţia unităţii economice va solicita instituţiei prestatoare de servicii confirmarea în scris a faptului utilizării biletului respectiv.
12.  Documentele, în temeiul cărora este eliberat biletul (cererea solicitantului, recomandarea medicală F. 0-70/e, decizia de eliberare a biletului) şi cuponul detaşabil, se capsează şi se păstrează în mapă aparte împreună cu registrul de evidenţă a biletelor.
13.  Persoana împuternicită de administraţia entităţii întocmeşte şi, pînă la data de 15 a lunii care urmează după trimestrul de gestiune, prezintă raportul la Casa Teritorială de Asigurări Sociale care a eliberat biletele, concomitent cu prezentarea Declaraţiei trimestriale privind calcularea şi utilizarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii.
14.  În cazul încălcării prevederilor prezentului Regulament, persoana vinovată de prejudiciul material adus bugetului asigurărilor sociale de stat va restitui preţul deplin al biletului. În plus, în cazul încălcării de către entitate a prevederilor prezentului Regulament, suma care constituie costul biletului utilizat nelegitim nu se va accepta în contul contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de angajator bugetului asigurărilor sociale de stat.





Комментариев нет:

Отправить комментарий