пятница, 11 апреля 2014 г.

Analiza schimbărilor în Lege 289 / Обзор изменений в Закон 289 "О пособиях по временной нетрудоспособности и других пособиях социального страхования"

Данный обзор изменений в Закон 289 "О пособиях по временной нетрудоспособности и других пособиях социального страхования" сделан с учётом корректив, опубликованных в официальном мониторе от 5 апреля 2014 года. Пока на молдавском языке (новинка для моего блога). Через несколько дней сделаю подобный обзор и на русском языке. 
Жёлтым цветом обозначены последние изменения, которые несмотря на опубликование 5 апреля, вступают в силу 1 апреля 2014 года. Мои примечания выделены бирюзовым цветом и курсивом. 
Если с моими трактовками или примерами вы не согласны, буду рада подискутировать. Оставляйте свои комментарии.



Articolul 2. Dreptul la prestaţii de asigurări sociale
Redacția Legii pînă la 1 aprilie 2014
Redacția Legii după 1 aprilie 2014
(4) Persoanele asigurate au dreptul, în condiţiile prezentei legi, la prestaţii de asigurări sociale şi în cazurile în care riscul asigurat s-a produs în perioada de probă sau în ziua concedierii.
(4) Persoanele asigurate au dreptul, în condiţiile prezentei legi, la prestaţii de asigurări sociale şi în cazurile în care riscul asigurat s-a produsîn perioada de probă sau în ziua concedierii. În cazul persoanelor angajate în baza contractului individual de muncă pe durată determinată, precum şi în cazul lichidării unităţii, dreptul la prestaţii încetează la data încetării contractului, cu excepţia dreptului la indemnizaţie de maternitate şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă survenită în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.
În cazul încetării contractului individual de muncă pe durată determinată, precum şi în cazul lichidării unităţii în perioada aflării în concediu pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani, dreptul la indemnizaţia pentru creşterea copilului se menţine şi după încetarea contractului, cu condiţia că asiguratul nu se angajează la o altă unitate.”

Anexat la articol 2 Legii 289 alin. 4 1
(4 1) Dreptul persoanei asigurate la indemnizaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a), b), d) şi g) şi art. 15 alin. (1) lit. a) (***) se stabileşte dacă aceasta confirmă, prin declaraţie pe propria răspundere, pierderea, la toate unităţile în care desfăşoară activităţi, a venitului asigurat pentru întreaga perioadă a concediului medical.

(***) Art. 5 alin. (1) lit. a) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente nelegate de muncă; b) indemnizaţie pentru prevenirea îmbolnăvirilor (carantină); d) indemnizaţie de maternitate; g) indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav; art. 15 alin. (1) lit. a) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă în legătură cu protezare ortopedică;

Astfel, este necesar de cerut în fiecare caz de calculare a îndemnizației declarație sus menționată de la salariat.

Articolul 4. Sursele de finanţare a prestaţiilor de asigurări sociale

(21) Începînd cu anul 2013, plata indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente nelegate de muncă, cu excepţia cazurilor prevăzute la alin. (3) din prezentul articol, se efectuează în modul următor:



Redacția Legii pînă la 1 aprilie 2014
Redacția Legii după 1 aprilie 2014
a) primele cinci zile calendaristice de incapacitate temporară de muncă se plătesc din mijloacele financiare ale angajatorului, iar şomerilor li se plătesc din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat;
a) primele cinci zile calendaristice de incapacitate temporară de muncă se plătesc din mijloacele angajatorului, însă nu mai mult de 15 zile cumulative pe parcursul unui an calendaristic în cazul mai multor perioade de incapacitate temporară de muncă. În cazul şomerilor, indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se plăteşte din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat din prima zi;

Exemplu. Salariat pe parcursul anului a fost în concediu medical 13 zile în ianuarie, 10 zile în luna mai, 7 zile în luna iulie și 12 zile în luna septembrie.
Indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă:
în luna ianuarie – 5 zile concediului din contul angajatorului, 8 zile – din contul CNAS;
în luna mai - 5 zile concediului din contul angajatorului, 5 zile – din contul CNAS;
în luna iulie - 5 zile concediului din contul angajatorului, 2 zile – din contul CNAS;
în luna septembrie - 12 zile din contul CNAS.

Articolul 6. Condiţiile de acordare a prestaţiilor de asigurări sociale

Redacția Legii pînă la 1 aprilie 2014
Redacția Legii după 1 aprilie 2014
(2) Asiguraţii care au un stagiu total de cotizare de pînă la 3 ani beneficiază de prestaţii de asigurări sociale dacă au un stagiu de cotizare de cel puţin 3 luni, realizat în ultimele 12 luni anterioare producerii riscului asigurat.
(2) Asiguraţii care au un stagiu total de cotizare de pînă la 3 ani beneficiază de dreptul la prestaţii de asigurări sociale dacă confirmă un stagiu de cotizare de cel puţin 9 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei producerii riscului asigurat sau datei naşterii copilului în cazul riscului asigurat creşterea copilului.

Anexate la articol 6 Legii 289 alin. (6)-(8):
(6) Femeile asigurate au dreptul la indemnizaţie de maternitate indiferent de durata stagiului de cotizare.
(7) Soţia aflată la întreţinerea soţului asigurat beneficiază de dreptul la indemnizaţie de maternitate în cazul în care soţul confirmă un stagiu de cotizare specificat la alin. (1), (2) sau (3). În cazul înregistrării căsătoriei după producerea riscului asigurat (concediul de maternitate), dreptul la indemnizaţie se stabileşte pentru perioada de la data înregistrării căsătoriei pînă la data expirării concediului de maternitate.
(8) Persoanele care au beneficiat sau beneficiază de prestaţii de asigurări sociale pe teritoriul altui stat nu pot beneficia, în condiţiile prezentei legi, de indemnizaţie pentru acelaşi risc asigurat şi pentru aceeaşi perioadă.

Articolul 7. Baza de calcul a indemnizaţiilor de asigurări sociale

Redacția Legii pînă la 1 aprilie 2014
Redacția Legii după 1 aprilie 2014
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor de asigurări sociale o constituie venitul mediu lunar realizat în ultimele 6 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat, venit din care au fost calculate contribuţiile individuale de asigurări sociale. Baza de calcul nu poate depăşi suma a 5 salarii medii lunare pe economie prognozate pe anul respectiv.
(1) Baza de calcul al indemnizaţiilor de asigurări sociale prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a), b), d) şi g) şi art. 15 alin. (1) lit. a) (***) o constituie venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat, venit din care au fost calculate contribuţii individuale de asigurări sociale.
(***) Art. 5 alin. (1) lit. a) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente nelegate de muncă; b) indemnizaţie pentru prevenirea îmbolnăvirilor (carantină); d) indemnizaţie de maternitate; g) indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav; art. 15 alin. (1) lit. a) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă în legătură cu protezare ortopedică;
(2) Baza de calcul al indemnizaţiei de asigurări sociale prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. f) (***) o constituie venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii naşterii copilului, venit din care au fost calculate contribuţii individuale de asigurări sociale. Lunile calendaristice ale concediului prenatal se substituie cu acelaşi număr de luni calendaristice imediat premergătoare perioadei incluse în calcul.
(***) f) indemnizaţie pentru creşterea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani

(3) Venitul asigurat pentru lunile incluse în calcul la determinarea bazei de calcul al indemnizaţiilor de asigurări sociale nu poate depăşi plafonul venitului din care se calculează contribuţiile individuale de asigurări sociale stabilit prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul respectiv. În cazul în care în calcul se include anul calendaristic incomplet, venitul asigurat se plafonează reieşind din numărul de luni în care s-a calculat venitul asigurat.
(2) În cazul în care lunile luate în calcul, conform alin.(1), sînt lucrate incomplet din motive întemeiate, la determinarea bazei de calcul se ia în considerare venitul asigurat din lunile calendaristice lucrate complet în perioada respectivă.

(4) În cazul lipsei motivate a venitului asigurat în ultimele 6 luni calendaristice premergătoare lunii în care s-a produs riscul asigurat, baza de calcul este salariul tarifar sau salariul de funcţie al beneficiarului.
(4) Venitul mediu lunar asigurat se determină prin împărţirea la 12 a venitului asigurat realizat la toate unităţile în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului
5) În cazul lipsei integrale a venitului asigurat la toate unităţile în unele şi aceleaşi luni calendaristice din perioada celor 12 luni calendaristice incluse în calcul la determinarea bazei de calcul al indemnizaţiilor din motiv de concediu medical, concediu de maternitate, concediu pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani, şomaj cu drept de ajutor de şomaj,*** aceste luni se includ în calcul cu venit lunar asigurat în cuantumul unui salariu tarifar pentru categoria I de salarizare în sectorul bugetar sau, după caz, în cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real în vigoare la data producerii riscului asigurat ****, la locul de muncă de bază al asiguratului, ori, la cererea asiguratului, se substituie cu acelaşi număr de luni calendaristice imediat premergătoare perioadei incluse în calcul, cu condiţia că aceasta va duce la majorarea cuantumului indemnizaţiei. Această prevedere nu se aplică în cazul lipsei integrale a venitului asigurat la toate unităţile în unele şi aceleaşi luni calendaristice din perioada celor 12 luni calendaristice incluse în calcul la determinarea bazei de calcul al indemnizaţiilor din alte motive decît cele menţionate sau din motivele menţionate combinate cu alte motive.
*** în lipsa venitului din cauza concediului de odihnă anual legal nu exclude aceasta lună din calcul și nu se substituie cu salariu minim garantat.
De aplicat concomitent cu alin. (10) Lunile din perioada de 12 luni calendaristice premergătoare producerii riscului asigurat în care venitul asigurat lipseşte din alte motive decît cele menţionate la alin. (5) nu se exclud din calcul.
(51) Dacă venitul asigurat lipseşte la toate unităţile în unele şi aceleaşi luni calendaristice din perioada celor 12 luni calendaristice incluse în calcul ori dacă venitul lunar asigurat realizat în perioada celor 12 luni calendaristice incluse în calcul este mai mic decît salariul tarifar pentru categoria I de salarizare în sectorul bugetar sau, după caz, decît cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real din motiv de concediu medical, concediu de maternitate, concediu pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani, şomaj cu drept de ajutor de şomaj, atunci aceste luni se includ în baza de calcul al indemnizaţiei de maternitate şi al indemnizaţiei pentru creşterea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani cu venit lunar asigurat în cuantumul unui salariu tarifar pentru categoria I de salarizare în sectorul bugetar sau, după caz, în cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real în vigoare la data producerii riscului asigurat, la locul de muncă de bază al asiguratului ori, la cererea asiguratului, se substituie cu acelaşi număr de luni calendaristice imediat premergătoare perioadei incluse în calcul, cu condiţia că aceasta va duce la majorarea cuantumului indemnizaţiei. Această prevedere nu se aplică în cazul lipsei integrale a venitului asigurat la toate unităţile în unele şi aceleaşi luni calendaristice din perioada celor 12 luni calendaristice incluse în calcul la determinarea bazei de calcul al indemnizaţiilor din alte motive decît cele menţionate sau din motivele menţionate combinate cu alte motive.
(3) Dacă asiguratul a lucrat mai puţin de 6 luni, baza de calcul este venitul mediu lunar asigurat, realizat în lunile calendaristice lucrate integral, iarîn cazul cînd a realizat un stagiu de cotizare mai mic de o lună calendaristică, se ia în considerare venitul asigurat din zilele lucrate.
(6) În cazul în care asiguratul a activat în perioada premergătoare lunii producerii riscului asigurat mai puţin de 12 luni calendaristice, aceleaşi luni calendaristice lipsă la toate unităţile de pînă la angajare se includ în calcul cu venit lunar asigurat în cuantumul unui salariu tarifar pentru categoria I de salarizare în sectorul bugetar sau, după caz, în cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real în vigoare la data producerii riscului asigurat, la locul de muncă de bază al asiguratului.
(7) În cazul în care asiguratul, în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat, nu are realizat venit asigurat la nicio unitate din motiv de concediu medical, concediu de maternitate, concediu pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani, şomaj cu drept de ajutor de şomaj, baza de calcul al indemnizaţiei o constituie cuantumul unui salariu tarifar pentru categoria I de salarizare în sectorul bugetar sau, după caz, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real în vigoare la data producerii riscului asigurat, la locul de muncă de bază al asiguratului, ori, la cererea asiguratului, aceste luni se substituie cu acelaşi număr de luni calendaristice imediat premergătoare perioadei incluse în calcul, cu condiţia că aceasta va duce la majorarea cuantumului indemnizaţiei.
(71) În cazul în care asiguratul, în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat, nu are realizat venit asigurat la nicio unitate ori dacă venitul lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice incluse în calcul este mai mic decît salariul tarifar pentru categoria I de salarizare în sectorul bugetar sau, după caz, decît cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real din motiv de concediu medical, concediu de maternitate, concediu pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani, şomaj cu drept de ajutor de şomaj, baza de calcul al indemnizaţiei de maternitate şi al indemnizaţiei pentru creşterea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani o constituie cuantumul unui salariu tarifar pentru categoria I de salarizare în sectorul bugetar sau, după caz, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real în vigoare la data producerii riscului asigurat, la locul de muncă de bază al asiguratului ori, la cererea asiguratului, aceste luni se substituie cu acelaşi număr de luni calendaristice imediat premergătoare perioadei incluse în calcul, cu condiţia că aceasta va duce la majorarea cuantumului indemnizaţiei.
(72) În cazul în care asiguratul, în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii survenirii riscului asigurat, nu a realizat venit asigurat la nicio unitate din motiv de concediu pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani, cuantumul indemnizaţiei de maternitate şi al indemnizaţiei pentru creşterea copilului următor se stabileşte reieşind din baza de calcul în al cărei temei s-au calculat aceste indemnizaţii pentru copilul precedent.

** caz dacă salariata a născut al doilea copil în timpul aflării în concediul pentru îngrijire copilului pînă la 3 ani fără a restabili la locul de munca.
(8) La determinarea bazei de calcul al indemnizaţiilor de asigurări sociale, lunile calendaristice în care nu s-a realizat venit asigurat din motiv de concediu medical, concediu de maternitate, concediu pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani, şomaj cu drept de ajutor de şomaj se includ în calcul în modul prevăzut la alin. (5), (6) şi (7) numai la unitatea în care asiguratul îşi desfăşoară activitatea de bază. Unitatea în care asiguratul îşi desfăşoară activitatea de bază se consideră unitatea unde se păstrează carnetul de muncă al asiguratului.
(9) Prevederile alin. (4)–(8), (11) şi (12) se aplică la determinarea bazei de calcul al indemnizaţiilor şi în cazul în care asiguratul activează la o singură unitate.
(11) În cazul în care asiguratul, în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat, nu are realizat venit asigurat la nicio unitate din alte motive decît concediul medical, concediul de maternitate, concediul pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani, şomajul cu drept de ajutor de şomaj, indemnizaţia de asigurări sociale nu se acordă.
(5) Baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate, acordate soţiei aflate la întreţinerea soţului salariat, este venitul mediu lunar asigurat al soţului şi se determină în condiţiile prevăzute în prezentul articol.
(13) Baza de calcul al indemnizaţiei de maternitate acordate soţiilor aflate la întreţinerea soţilor asiguraţi o constituie venitul mediu lunar asigurat al soţului, determinat în condiţiile prezentului articol.
(12) Baza de calcul al indemnizaţiei de maternitate pentru femeile asigurate care nu se încadrează în niciuna dintre condiţiile prevăzute la art. 6 alin. (1), (2) şi (3) din prezenta lege o constituie cuantumul unui salariu tarifar pentru categoria I de salarizare în sectorul bugetar sau, după caz, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real în vigoare la data producerii riscului asigurat, la locul de muncă de bază al femeii asigurate.
(15) Venitul asigurat se include în calcul în lunile pentru care a fost calculat. **
Este necesar de repartizat concediare pe lunile căror aparțin sumele venitului
(16) Indemnizaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a), b), d) şi g) şi art. 15 alin. (1) lit. a) se calculează şi se plătesc pentru zile calendaristice. Venitul asigurat pentru o zi calendaristică se determină prin împărţirea venitului mediu lunar asigurat, calculat în conformitate cu prevederile prezentului articol, la numărul de zile calendaristice din luna pentru care se plăteşte **
Au concretizat metoda de calcul. Dar metoda nu s-a schimbat.
(17) Indemnizaţiile de asigurări sociale prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a), b), d), f) şi g) şi art. 15 alin. (1) lit. a), stabilite în conformitate cu prezenta lege, nu se recalculează, cu excepţia cazurilor legate de modificarea legislaţiei privind modul de salarizare. **
Dacă întreprindere a greșit în calcularea salariului, a prezentat darea de seama corectată organelor sociale, îndemnizațiile nu vor fi recalculate după corectare greșelii!!

Exemplu:
Salariat a prezentat buletin medical pentru concediul medical din data de 10 pînă la data de 16 aprilie a. 2014.
Lunile precedente au fost lucrate în felul următor:
în luna iunie salariatul a beneficiat de concediul de odihnă anual legal (cu calcularea concediarelor în luna mai), în luna octombrie 2013 salariatul aflat în concediul din contul propriu, iar în noiembrie toată luna concediul medical.
Nr. d/o
Lunile pentru determinare bazei de calcul
Salariu/Venit asigurat, lei
Total după corectări
Mențiuni
1
Aprilie 2013
3000
3000
2
Mai
4580
4580-780=3800

Inclusiv concediare 780 calculate. De inclus în venit lunii iunie
3
Iunie
3010
3010+780=3790
Concediul anual
4
Iulie
3890
3890
5
August
3450
3450
6
Septembrie
3600
3600
7
Octombrie
0
0
Concediul fără plată
8
Noiembrie
0
1400 (**alin. (5) art.7)
Concediul medical
9
Decembrie 2013
3820
3820
10
Ianuarie 2014
4200
4200
11
Februarie
4220
4220
12
Martie
4150
4150
Total
37920
39320

Salariu mediu = 39320/12=3276,67 lei

Exemplu 2:
Salariat a prezentat buletin medical pentru concediul medical din data de 10 pînă la data de 16 aprilie a. 2014.
Lunile precedente au fost lucrate în felul următor:
în luna iunie salariatul a beneficiat de concediul de odihnă anual legal (cu calcularea concediarelor în luna mai), în luna octombrie 2013 salariatul aflat în concediul din contul propriu, iar în noiembrie toată luna concediul medical.
În afară de locul de munca de bază salariat este angajat prin cumul la o altă întreprindere.


Nr. d/o
Lunile pentru determinare bazei de calcul
Salariu/Venit asigurat, lei întreprindere 1
Total după corectări
Mențiuni
Salariu/Venit asigurat, lei întreprindere 2
Total cu corectări la locul de munca de bază
1
Aprilie 2013
3000
3000
250
3250
2
Mai
4580
4580-780=3800

Inclusiv concediare 780 calculate. De inclus în venit lunii iunie
300
4100
3
Iunie
3010
3010+780=3790
Concediul anual
600
4390
4
Iulie
3890
3890
450
4340
5
August
3450
3450
400
3850
6
Septembrie
3600
3600
320
3920
7
Octombrie
0
0
Concediul fără plată
0
0
8
Noiembrie
0
1400 (**alin. (5) art.7)
Concediul medical
0** nu se substituie cu salariu minim. Alin. (8) art. 7
1400
9
Decembrie 2013
3820
3820
520
4340
10
Ianuarie 2014
4200
4200
400
4600
11
Februarie
4220
4220
380
4600
12
Martie
4150
4150
430
4580
Total
37920
39320
4050
43370

Salariu mediu = 43370/12=3614,17 lei

Articolul 9. Perioada pentru care se acordă indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă
(2) Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, începînd cu a 120-a zi, se plăteşte în cazul prelungirii concediului medical, avizat de Consiliul Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă (în continuare - CNDDCM).

** Dar ținînd cont de cerințele alin. (5) (nu s-a modificat) Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă în legătură cu sarcina se acordă pe durata concediului medical fără restricţii.

Redacția Legii pînă la 1 aprilie 2014
Redacția Legii după 1 aprilie 2014
Articolul 12. Dreptul la indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă în anumite situaţii
Articolul 12. Dreptul la indemnizaţii de asigurări
sociale
în anumite situaţii
(1) Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se acordă şi în cazul în care incapacitatea de muncă a survenit în timpul concediului de odihnă anual. Acesta din urmă se prelungeşte cu durata incapacităţii temporare de muncă ce a decurs în interiorul său.
(1) Indemnizaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a) şi d) şi art. 15 alin. (1) lit. a)*** se acordă şi în cazul în care incapacitatea temporară de muncă a survenit în timpul concediului de odihnă anual. Concediul se prelungeşte cu durata incapacităţii temporare de muncă ce a decurs în interiorul său.
*** Art. 5 alin. (1) lit. a) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente nelegate de muncă; d) indemnizaţie de maternitate; art. 15 alin. (1) lit. a) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă în legătură cu protezare ortopedică;
Lista concediilor medicale este exhausivă și concediul anual nu se prelungește, de exemplu, în caz de concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav în timpul concediului anual.
(2) Nu se acordă indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă pentru zilele în care salariatul s-a aflat în concediu neplătit.
(2) Nu se acordă indemnizaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a), b), d) şi g) şi art. 15 alin. (1) lit. a) pentru zilele în care asiguratul s-a aflat în concediu neplătit la locul de muncă de bază, pentru perioada suspendării contractului individual de muncă şi altor contracte în vederea executării de lucrări sau prestării de servicii.
(3) Nu se acordă indemnizaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a), b) şi g) şi art. 15 alin. (1) lit. a)*** în perioada în care asiguratul se află în concediul pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani. Norma dată nu se aplică persoanelor care îşi reiau activitatea în condiţiile timpului de muncă parţial, cu retribuirea muncii în proporţie de pînă la 0,5 din salariul de funcţie/tarifar stabilit conform sistemului tarifar de salarizare ori în mărimea salariului cuvenit pentru timpul efectiv lucrat în limitele a 0,5 din durata programului de muncă în cazul salarizării conform sistemelor netarifare, la fiecare dintre unităţi.

*** Art. 5 alin. (1) lit. a) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente nelegate de muncă; b) indemnizaţie pentru prevenirea îmbolnăvirilor (carantină); d) indemnizaţie de maternitate; g) indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav; art. 15 alin. (1) lit. a) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă în legătură cu protezare ortopedică;

** Atenție! Indiferent de fapt că Lege cu privire la modificări în Legea 289 și sintagma “cu retribuirea muncii în
proporţie de pînă la 0,5 din salariu de funcţie/tarifar stabilit conform sistemului
tarifar de salarizare ori în mărimea salariului cuvenit pentru timpul efectiv lucrat
în limitele a 0,5 din durata programului de muncă în cazul salarizării conform
sistemelor netarifare de salarizare, la fiecare dintre unităţi” se exclude din art. 14(4) și 18 (4), art. 12 rămîne neschimbat. Persoane aflate în concediul pentru îngrijire copilului pînă la 3 ani nu pot beneficia de îndemnizație pentru incapacitate temporară.

Atenție. Indemnizaţia de maternitate se calculează de către organele CNAS din 1 ianuarie 2014. Dar pentru informare corectă soților, care au intenție de a primi îndemnizație dată pentru soţiile aflate la întreţinerea soţilor, este util de reaminti că conform art. 16 (5) Legii 289 după 1 aprilie 2014 se consideră că soţia se află la întreţinerea soţului asigurat dacă pe parcursul a 9 luni consecutive premergătoare lunii acordării concediului de maternitate nu a fost încadrată în niciuna dintre situaţiile prevăzute la art. 4 al Legii privind sistemul public de asigurări sociale sau dacă*** şi-a pierdut statutul de asigurat în această perioadă din motive ce nu i se pot imputa (art. 86, alin. (1), lit. b), c), d), f), x) şi y) din Codul muncii), fapt confirmat prin carnetul de muncă şi prin declaraţia scrisă pe propria răspundere că nu este persoană asigurată.

***Articolul 4. Persoanele asigurate obligatoriu
În sistemul public, sînt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
1) persoana care desfăşoară activitate pe bază de contract individual de muncă;
2) persoana care desfăşoară activitate în funcţie electivă sau este numită la nivelul autorităţii executive, legislative sau judecătoreşti, pe durata mandatului, ale cărei drepturi şi obligaţii sînt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu cele ale persoanei prevăzute la pct.1);
3) persoana care realizează un venit anual echivalent cu cel puţin 4 salarii medii lunare pe economie şi se regăseşte în una din situaţiile următoare:
a) este asociat unic, comanditar, acţionar sau manager în societate comercială cu care nu a încheiat contract individual de muncă;
b) este manager cu contract de management;
c) este membru al unei asociaţii familiale;
d) este autorizată să desfăşoare activitate independentă;
e) este angajată în o instituţie internaţională dacă nu este asiguratul acesteia;
f) este membru de cooperativă meşteşugărească;
g) desfăşoară activitate în o unitate de cult recunoscută şi nu are încheiat contract individual de muncă;
h) a atins vîrsta de 16 ani şi nu întîmpină restricţii în asigurarea obligatorie conform prezentei legi;
4) persoana care realizează un venit anual echivalent cu cel puţin 3 salarii medii lunare pe economie şi se regăseşte în una din situaţiile următoare:
b) desfăşoară activitate agricolă în cadrul gospodăriei ţărăneşti sau activitate privată în domeniul forestier;
c) este membru al unei societăţi agricole sau al altor forme de asociere din agricultură;
5) persoana care realizează prin cumul un venit anual echivalent cu cel puţin 4 salarii medii lunare pe economie şi se regăseşte în două sau în mai multe situaţii din prezentul articol.
Articolul 18. Indemnizaţia pentru creşterea copilului

Redacția Legii pînă la 1 aprilie 2014
Redacția Legii după 1 aprilie 2014
(1) Asiguratul care se află în concediu pentru îngrijirea copilului are dreptul la indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului de la data naşteriişi pînă la vîrsta lui de 3 ani.
(1) Asiguratul care se află în concediul pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani la toate unităţile în care desfăşoară activităţi are dreptul la indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului de la data acordării concediului şi pînă la vîrsta de 3 ani a copilului. În cazul în care data acordării concediului pentru îngrijirea copilului diferă de la o unitate la alta, indemnizaţia se stabileşte începînd de la data ultimei acordări a concediului.
(2) De indemnizaţie pentru creşterea copilului beneficiază, la cerere, opţional: unul dintre părinţi, bunelul, bunica, o altă rudă care se ocupănemijlocit de îngrijirea copilului sau tutorele dacă îndeplinesc condiţiile de realizare a stagiului de cotizare prevăzute la art.6.
(2) De indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului beneficiază, la cerere, opţional: unul dintre părinţi, bunelul, bunica, o altă rudă care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, precum şi tutorele, dacă sînt persoane asigurate şi îndeplinesc condiţiile de realizare a stagiului de cotizare prevăzute la art. 6 alin. (1), (2) sau (3).
-
(3) În cazul în care beneficiarul de indemnizaţie pentru creşterea copilului îşi reia activitatea în condiţiile timpului de muncă integral înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului sau se angajează la o altă unitate, indemnizaţia stabilită se suspendă şi se stabileşte uneia dintre persoanele prevăzute la alin. (2), dacă întruneşte condiţiile prevăzute la art. 6 alin. (1), (2) sau (3).
(4) În cazul în care mama sau tata (beneficiar de indemnizaţie) îşi reia activitatea în condiţiile timpului de muncă parţial, indemnizaţia nu se suspendă.
** sintagma cu privire la salarizare în limitele a 0,5 din durata programului de muncă a fost exclusă
(5) În cazul copiilor gemeni sau în cazul mai multor copii în vîrstă de pînă la 3 ani, de dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului beneficiază, la cerere, opţional: concomitent ambii părinţi sau concomitent două persoane asigurate menţionate la alin. (2). Fiecare asigurat beneficiază de dreptul la indemnizaţie/ indemnizaţii pentru copilul/copiii de care îngrijeşte nemijlocit. Pentru unul şi acelaşi copil se stabileşte o singură indemnizaţie.
(4) Începînd cu anul 2010, cuantumul lunar al indemnizaţiei pentru creşterea copilului constituie 30% din baza de calcul stabilită conform art. 7, dar nu mai puţin de 300 de lei pentru fiecare copil.
(6) Cuantumul lunar al indemnizaţiei pentru creşterea copilului constituie 30% din baza de calcul stabilită la art. 7, dar nu mai puţin de 400 de lei pentru fiecare copil.

Articolul 19. Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav


Redacția Legii pînă la 1 aprilie 2014
Redacția Legii după 1 aprilie 2014
(1) Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav în vîrstă de pînă la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap pentru afecţiuni intercurente - pînă laîmplinirea vîrstei de 16 ani se acordă în bază de certificat de concediu medical, eliberat în condiţiile legislaţiei în vigoare.
(1) Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav în vîrstă de pînă la 10 ani, iar în cazul copilului care suferă de maladie oncologică şi al copilului cu dizabilitate pentru afecţiuni intercurente - pînă la împlinirea vîrstei de 16 ani se acordă în bază de certificat de concediu medical, eliberat în condiţiile legislaţiei în vigoare.
(11) Dreptul la indemnizaţie se acordă, opţional, unuia dintre părinţi: mamei sau tatălui. În cazul în care nici mama, nici tata, din motive întemeiate, confirmate documentar, nu pot îngriji copilul bolnav în vîrstă de pînă la 10 ani, copilul care suferă de maladie oncologică în vîrstă de pînă la 16 ani sau copilul cu dizabilitate în vîrstă de pînă la 16 ani, indemnizaţia se acordă altor persoane asigurate, opţional: tutorelui, altui membru de familie, bunicului, bunicii.
(12) Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav nu se acordă pentru zilele în care asiguratul s-a aflat în concediul anual (de bază sau suplimentar), în concediul neplătit, în concediul pentru îngrijirea acestui copil pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani şi pentru perioada suspendării contractului individual de muncă. !!!

Articolul 20. Perioada pentru care se acordă indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav


Redacția Legii pînă la 1 aprilie 2014
Redacția Legii după 1 aprilie 2014
(1) Perioada pentru care se acordă indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav este de cel mult 14 zile calendaristice în cazul acordării asistenţei medicale de ambulatoriu şi de cel mult 30 de zile calendaristice în cazul acordării asistenţei medicale în staţionar pentru perioada în care copilul
(1) Perioada pentru care se acordă indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav este de cel mult 14 zile calendaristice în cazul acordării asistenţei medicale de ambulatoriu şi de cel mult 30 de zile calendaristice în cazul acordării asistenţei medicale în staţionar pentru perioada în care copilul necesită îngrijire, dar nu mai mult de 60 de zile cumulative într-un an calendaristic pentru fiecare copil.

Articolul 23. Acordarea indemnizaţiilor de asigurări sociale persoanelor care desfăşoară activităţi în mai multe unităţi

Redacția Legii pînă la 1 aprilie 2014
Redacția Legii după 1 aprilie 2014
Pentru persoana care desfăşoară activităţi în mai multe unităţi, în fiecare fiind asigurată conform legislaţiei, indemnizaţiile de asigurări sociale se calculează în funcţie de venitul total asigurat, calculat în conformitate cu art.7.
Pentru persoana care desfăşoară activităţi în mai multe unităţi, în fiecare fiind asigurată conform legislaţiei, indemnizaţiile de asigurări sociale prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a), b), d), f) şi g) şi art. 15 alin. (1) lit. a) se calculează în funcţie de venitul total asigurat, calculat în conformitate cu art.7.

*** Art. 5 alin. (1) lit. a) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente nelegate de muncă; b) indemnizaţie pentru prevenirea îmbolnăvirilor (carantină); d) indemnizaţie de maternitate; f) indemnizaţie pentru creşterea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani; g) indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav; art. 15 alin. (1) lit. a) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă în legătură cu protezare ortopedică;



4 комментария:

  1. Nimic nu este specificat despre suma premiilor anuale, trimestriale. Ingeleg ca se includ in luna cind au fost calculate in suma totala.

    ОтветитьУдалить
  2. Вы привели самые простые примеры. А как правильно рассчитать среднемесячную ЗП при смене места работы в течении 12 месяцев предшествующих наступлению страхового риска. То есть если не все 12 месяцев отработаны на последнем месте работы.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. В таком случае необходимо принести справку с прежнего места работы. Образца справки нет, думаю подойдёт справка для совместителей. Либо работник может взять данные за недостающие месяцы в соц фонде.
      Сравните:
      В старой редакции закона 289:
      (3) Если застрахованное лицо работало менее 6 месяцев, основой для исчисления пособий является среднемесячный застрахованный доход за полностью отработанные месяцы, а при наличии страхового стажа менее 1 календарного месяца учитывается застрахованный доход за отработанные дни.

      В новом варианте:
      (4) Среднемесячный застрахованный доход определяется путем деления на 12 суммарного застрахованного дохода на всех предприятиях за последние 12 календарных месяцев, предшествовавших месяцу наступления страхового риска.
      Т.е. деление на 12 во всех случаях. А, значит, было бы несправедливо не учитывать доход с прошлого места работы и делить на 12 доход за меньшее количество месяцев.

      Удалить
  3. Спасибо вам за ответ

    ОтветитьУдалить